Hatha Yoga

Yoga maakt bewust. Hatha yoga is vorm die dat doet door lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken.  Er zijn ‘pittige’ houdingen en ‘zachte’ houdingen. Yoga leert je als een toeschouwer te kijken naar het lichaam en de uitvoering van de houdingen. Dit voorkomt dat je vanuit prestatie houdingen gaat doen. Het leert je zelfs innerlijk ontspannen te blijven tijdens ‘pittige’ houdingen en te voelen waar fysiek jouw grenzen liggen. Door deze te respecteren voorkom je blessures. Doordat yoga je leert ontspannen, kun je steeds meer bewust worden van je gedachtes en gevoelens. Welke boodschappen richt je tot jezelf en anderen? Yoga helpt je positief te denken, te accepteren wie je bent en waar je op dit moment staat in je ontwikkeling.

 

 

Lesonderdelen

Ontspanningsoefening

In het Sanskriet wordt dit de Savasana genoemd. Het is een liggende houding. Letterlijk betekent dit de lijkhouding. Het klinkt niet erg aantrekkelijk maar het geeft de kern weer. Het staat voor het toelaten van de zwaartekracht en het loslaten van het waakbewustzijn. Aan het begin of einde van de les is dit een mooie oefening om tot jezelf te komen.

Ademhalingsoefeningen

Adem is het voertuig van de levenskracht (prana). Pranayama zijn ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen leren de buik adem, borst adem en hoge adem (sleutelbeenderen) te ervaren. Adem geeft nieuwe energie en voert ook afvalstoffen af. Tevens helpt de adem om het lichaam en de energie daarin bewust te worden. Er zijn verschillende soorten ademhalingen die een andere doorwerking hebben. Zo betekent bijvoorbeeld Kapalabhati letterlijk schedel verlichter. Door een vurige buikademhaling wek je veel energie op die kracht en helderheid verschaffen in het hoofd. Anuloma Viloma is een wisselademhaling die een kalmerend effect heeft. Ujjayi is de adem van de overwinnaar en heeft een verhelderend effect. Sithali (krultong) en Sitkari (tussen de tanden ademen met open mond) zijn verkoelende ademhalingen.

Yogahoudingen

Yogahoudingen worden asanas genoemd. Er zijn liggende, zittende en staande houdingen. Tijdens de houding wordt er gebogen, gedraaid, evenwicht gevonden en krachtinspanning geleverd. Het is de bedoeling om dit met een ontspannen geest te doen zodat je voelt wat er gebeurt in het lichaam. Dat maakt bewust. Houdingen werken op verschillende plekken in het lichaam. Het vijfde chakra zit in de keel en daarom zijn veel oefeningen op het keel gebied gericht. Ook kun je de oefeningen met een verschillende intentie uitvoeren waardoor de doorwerking anders is.

Mudra’s (handgebaren)

Er zijn verschillende handgebaren die een energetische doorwerking hebben. De meest bekendste is die van de duim en wijsvinger die een cirkel vormen (Namaskakara-mudra). Als je begint met yoga kun je dit meestal niet voelen. Maar naarmate je meer gewend bent geraakt word het makkelijker. De handgebaren werken op verschillende delen van het lichaam en geven een ander gevoel.

Meditatie en visualisatie

Mediteren kan zowel zittend (kleermakerszit) of liggend. De aandacht is eenpuntig (meestal op de adem gericht). Hierdoor kom je in een diepe stilte en beleving van eenheid. Tijdens het mediteren kan er gevraagd worden bepaalde voorstellingen te maken (visualisaties). De beelden of teksten hebben een diepere doorwerking op de geest.

 

 

Chakra’s

Chakra’s zijn energiepunten in je lichaam. Die kun je als je begint met yoga niet voelen. Wat je wel kunt voelen is dat ieder chakra zijn eigen sfeer heeft. In mijn lessen laat ik je dat ervaren. Bijvoorbeeld door de intentie waarmee je een yogahouding uitvoert en door middel van visualisaties. Als je thuis bent in de chakra’s kun je in het gewone leven schakelen naar een houding die op dat moment gevraagd wordt. Dus als je bijvoorbeeld grenzen moet aangeven, roep dan de kracht op van het derde chakra! Met de kracht van het hart (vierde charkra) leer je om met liefde naar jezelf en de ander te kijken. Zo ben je in staat te vergeven en te handelen vanuit mededogen.

Chakra oefeningen effect

Zevende meditatief aandachtig in stilte zijn

Zesde meditatief intuïtief, lichaamsenergie voelen, stilte aankunnen

Vijfde pittig, uitdagend grenzen kunnen verleggen, ego opzij zetten

Vierde zacht, vloeiend liefdevol zijn, er voor de ander zijn

Derde krachtig, gericht, zelfvertrouwen, opkomen voor jezelf

Tweede speels, vrolijkheid, soepelheid, ondeugendheid

Eerste zwaar, traag stevigheid, gegrond, ruimte innemen